Ρήξη Χιαστού

Ρήξη Χιαστού

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ένας εκ των τεσσάρων βασικών σταθεροποιητικών συνδέσμων του γόνατος (πρόσθιος-οπίσθιος χιαστός, έσω-έξω πλάγιος) και βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος συνδέοντας την κνήμη με το μηριαίο οστό. Προσφέρει κυρίως προσθιοπίσθια σταθερότητα ενώ περιορίζει και τις στροφικές κινήσεις του γόνατος.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες αθλητικές κακώσεις. Παρατηρείται κυρίως σε αθλήματα που απαιτούν απότομες αλλαγές πορείας και συχνές επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις, όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, η αντισφαίριση, η ενόργανη γυμναστική ενώ μπορεί να συμβεί και στα πλαίσια καθημερινών δραστηριοτήτων. Συχνά η ρήξη ΠΧΣ συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις όπως ρήξη μηνίσκου, ρήξη έσω και έξω πλάγιου συνδέσμου και οστεοχόνδρινες βλάβες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλήτριες είναι πιο επιρρεπείς  στο συγκεκριμένο τραυματισμό κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στη μυϊκή ισχύ και στο νευρομυϊκό έλεγχο αλλά και σε ανατομικές διαφορές που αφορούν τη λεκάνη, τον ανατομικό άξονα των κάτω άκρων, την αυξημένη χαλαρότητα των συνδέσμων καθώς και σε ορμονολογικές διαφορές.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς περιγράφουν ένα χαρακτηριστικό ήχο μέσα από την άρθρωση τη στιγμή του τραυματισμού. Ο ασθενή παρουσιάζει οξύ πόνο, οίδημα, δυσχέρεια κάμψης και έκτασης (κυρίως λόγω του οιδήματος), αδυναμία βάδισης. Συχνά υπάρχει το αίσθημα της αστάθειας, ότι το γόνατο δηλαδή ‘φεύγει’.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη καλού ιστορικού και με την ενδελεχή κλινική εξέταση. Συνίσταται περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική τομογραφία γόνατος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την αναγνώριση τυχόν συνοδών κακώσεων.

Θεραπεία-αντιμετώπιση

Η θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι συντηρητική, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν επιθυμεί την επιστροφή του σε αθλητικές δραστηριότητες. Απαιτείται μια αρχική περίοδος αποθεραπείας με αποφόρτιση του σκέλους, παγοθεραπεία και χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ωφελήσει η παρακέντηση του γόνατος η οποία προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και πλήρη αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Εν συνεχεία, ο ασθενής με την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικής ενδυνάμωσης με σκοπό την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Για τους νεότερους ασθενείς αλλά και για ασθενείς κάθε ηλικίας που επιθυμούν να επιστρέψουν σε αθλητικές δραστηριότητες, η θεραπεία της ρήξης ΠΧΣ είναι χειρουργική. Η συνδεσμοπλαστική του ΠΧΣ πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ενώ απαιτείται η χρήση μοσχεύματος, το οποίο στη πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται οι οπίσθιοι μηριαίοι και πιο συγκεκριμένα οι τένοντες των μυών ημιτενοντώδη και ισχνού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ο τένοντας του τετρακεφάλου.

Η καθήλωση και σταθεροποίηση του μοσχεύματος πραγματοποιείται με τη χρήση ραμμάτων ή βιο-απορροφήσιμων βιδών μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα τούνελ στο μηριαίο και στην κνήμη. Πολύ σημαντικό για την επιτυχία της επέμβασης αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς είναι η σωστή δημιουργία των τούνελ και η σωστή καθήλωση του μοσχεύματος.

Τα τελευταία χρόνια η εντατικοποίηση των προπονήσεων και οι αυξημένες απαιτήσεις από νεαρούς αθλητές (σωματικές και ψυχικές0 έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ρήξεων ΠΧΣ σε αθλητές εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας. Νεότερες τεχνικές επιτρέπουν τη χειρουργική αποκατάσταση σε αυτούς τους ασθενείς χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή σωματική τους ανάπτυξη.

Την επόμενη μέρα του χειρουργείου, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και ξεκινάει άμεσα πρόγραμμα αποκατάστασης. Τις πρώτες ημέρες παρατηρείται οίδημα και πόνος και για αυτό ο ασθενής πραγματοποιεί ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατήρησης εύρους κίνησης. Αργότερα (10-20 ημέρες) σταδιακά το πρόγραμμα εντατικοποιείται με τη συμβολή εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Συνολικά η αποκατάσταση μέχρι την πλήρη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες διαρκεί 5-6 μήνες.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού