Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος κατά την οποία μια μικρή κάμερα που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών (αρθροσκόπιο), εισάγεται στην άρθρωση μέσω πολύ μικρής τομής. Η κάμερα επιτρέπει στο γιατρό να δει στο εσωτερικό της άρθρωσης, να εντοπίσει τυχόν βλάβες και να τις επιδιορθώσει. Τα ειδικά μικροεργαλεία που απαιτούνται εισάγονται επίσης μέσω πολύ μικρών τομών.

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται συνήθως ως θεραπεία για:

  • Ρήξη μηνίσκου
  • Ρήξη χιαστού (πρόσθιου/οπίσθιο)
  • Βλάβη αρθρικού χόνδρου
  • Φλεγμονή αρθρικού υμένα
  • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων (θραύσματα οστού ή χόνδρου) κ.α. παθολογικές καταστάσεις

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση, ο ασθενής θα λάβει κάποιου είδους νάρκωση, που μπορεί να είναι ολική ή τοπική ή επισκληρίδιος αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 λεπτά με μία ώρα ανάλογα με την περίπτωση. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει πολύ μικρές τομές στο γόνατο  μέσω των οποίων εισέρχονται στην άρθρωση του γόνατος τα χειρουργικά εργαλεία και το αρθροσκόπιο και ακολουθεί έγχυση φυσιολογικού ορού ώστε να διογκωθεί η άρθρωση του γόνατος. Σε μια οθόνη προβάλλεται το εσωτερικό της άρθρωσης όπως καταγράφεται από την κάμερα και βάσει αυτής της εικόνας πραγματοποιείται η επέμβαση. Μόλις ολοκληρωθεί το χειρουργείο, οι τομές που έγιναν κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης κλείνουν με ράμματα και τοποθετείται ελαστική επίδεση.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη, ανάλογα με την περίπτωση. Η παγοθεραπεία και η τοποθέτηση του χειρουργημένου ποδιού ψηλά μπορούν να προστατέψουν από το οίδημα τις πρώτες ημέρες. Η χρήση βακτηριών είναι απαραίτητη τις πρώτες ημέρες ενώ είναι χρήσιμες και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες συνήθως μετά από 6 με 8 εβδομάδες.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού