Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Ο όρος αρθρίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Στην αρθρίτιδα γόνατος παρατηρείται καταστροφή των δομών του γόνατος που συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας γόνατος με πιο συνηθισμένες την οστεοαρθρίτιδα, τη  ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη μετατραυματική αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας του γόνατος και μια από τις συχνότερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Οφείλεται στον σταδιακό εκφυλισμό των δομών του γόνατος και κυρίως του αρθρικού χόνδρου. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες  50-60 ετών και άνω αλλά σπανιότερα μπορεί να προσβάλλει και νεότερους.  Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και η κίνηση να γίνεται επώδυνη. Ο σταδιακός εκφυλισμός οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων με το πέρασμα του χρόνου.

Συμπτώματα

Έντονος πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και οίδημα αποτελούν τα πιο συνήθη συμπτώματα. Μπορεί να εμφανιστεί μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης ή ερυθρότητα του δέρματος γύρω από αυτήν. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα παρατηρούν έντονο πόνο κατά τη βάδιση, δυσκολεύονται να ανεβοκατέβουν σκάλες ή να σηκωθούν από καθιστή θέση, ενώ  ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και ακτινογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι αρχικά συντηρητική: απώλεια βάρους, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, εγχύσεις κορτικοστεροειδών, αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων και φυσικοθεραπεία.

Σε προχωρημένες  καταστάσεις, όταν δηλαδή η φθορά είναι πολύ μεγάλη και η ποιότητα ζωής του ασθενούς δεν είναι ικανοποιητική  συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται η παραμόρφωση, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και υποχωρεί ο πόνος.

Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι:

 – ολική αρθροπλαστική γόνατος (αντικατάσταση όλων των φθαρμένων επιφανειών)

– μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική (αντικατάσταση μόνο του φθαρμένου τμήματος)

– οστεοτομίες (διόρθωση του άξονα του γόνατος)

Εκτός από την κλασσική ολική αρθροπλαστική, μπορεί να πραγματοποιηθεί και η ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική γόνατος (Minimally Invasive Total Knee Replacement) κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες τομές στο δέρμα και διευκολύνεται η ανάρρωση του ασθενή μετεγχειρητικά.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού