Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος, τοποθετώντας ειδικές προθέσεις που μιμούνται τη λειτουργία και κίνηση του φυσιολογικού γόνατος. Οι προθέσεις προσομοιάζουν στο σχήμα και στο μέγεθος  τις φυσιολογικές αρθρικές επιφάνειες και εξασφαλίζουν μια ανώδυνη και εύκολη κίνηση στο γόνατο. Ανάμεσα στην πρόθεση του μηρού και στην αντίστοιχη της κνήμης, παρεμβάλλεται μία πρόθεση πολυαιθυλενίου προκειμένου να απορροφώνται οι κραδασμοί και να μειώνονται στο ελάχιστο οι τριβές κατά τις κινήσεις των προθέσεων. Ο απεικονιστικός έλεγχος και η κλινική εξέταση του ασθενούς μας καθοδηγούν στην επιλογή του είδους της αρθροπλαστικής αλλά και των προθέσεων που θα χρησιμοποιηθούν.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως σε ασθενείς άνω των 50 ετών με έντονο πόνο (ακόμα και σε ηρεμία) και περιορισμό της κίνησης. Εκτός από την κλασσική ολική αρθροπλαστική, μπορεί να πραγματοποιηθεί και ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική γόνατος (Minimally Invasive Total Knee Replacement) κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες τομές στο δέρμα και διευκολύνεται η ανάρρωση του ασθενή μετεγχειρητικά αλλά και η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος κατά την οποία σχεδιάζονται ειδικοί οδηγοί τοποθέτησης αλλά και  εξατομικευμένη πρόθεση με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα ενώ η κινητοποίηση ξεκινά την ίδια ημέρα. Την επόμενη ημέρα είναι αναγκαία η βάδιση με την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή, ο οποίος παράλληλα θα διδάξει στον ασθενή συγκεκριμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Σταδιακά, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το χειρουργημένο γόνατο και μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να πραγματοποιήσει αρκετές από τις καθημερινές του δραστηριότητες. 

 

Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος (ή μερική) συστήνεται σε περιπτώσεις στις οποίες  οι αρθριτικές αλλοιώσεις περιορίζονται σε ένα μόνο διαμέρισμα (τμήμα) του γόνατος.

Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο διαμέρισμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα ενώ οι υγιείς χόνδρινες επιφάνειες του υπόλοιπου γόνατος παραμένουν ως έχουν. Η περίοδος αποθεραπείας είναι μικρότερη σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού