Βλαισός - Μεγάλος Δάκτυλος (Κότσι)

Βλαισός - Μεγάλος Δάκτυλος - Κότσι

Το κότσι (Βλαισός Μέγας Δάκτυλος) είναι η πιο συχνή παραμόρφωση που δημιουργείται στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Πρόκειται για παραμόρφωση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης και το βασικό πρόβλημα είναι η δημιουργία κάλου στην έσω πλευρά του ποδιού και η προς τα έξω παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου. Παρέκκλιση άνω των 15-20° θεωρείται παθολογική.

Τα συχνότερα αίτια της νόσου είναι τα στενά υποδήματα, το αυξημένο σωματικό βάρος, ρευματολογικά νοσήματα ενώ υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση στο 60-70% των περιπτώσεων.  Το νόσημα παρατηρείται σε υψηλότερα ποσοστά σε γυναίκες ενώ η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία.

Οι ασθενείς αναζητούν ιατρική βοήθεια είτε λόγω πόνου, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της παραμορφώσεως καθώς και στις κεφαλές των μεταταρσίων του 2ου και 3ου δακτύλου πελματιαία, είτε για αισθητικούς λόγους ένεκα της παραμόρφωσης. Η νόσος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (χρήση σωστών υποδημάτων, φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, ενέσεις κορτιζόνης, φυσιοθεραπεία, νάρθηκας) αλλά  η ριζική θεραπεία της είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού