Τενοντίτιδα Ώμου

Τενοντίτιδα Ώμου

Η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντοπάθεια (όπως περιγράφεται τελευταία) είναι  η πιο συχνή αιτία  πόνου στον ώμο και περιορίζει σημαντικά την κίνηση του ώμου.

Η τενοντίτιδα είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων. Οι τένοντες είναι επεκτάσεις των μυών, κατασκευασμένοι από δέσμες  ινών κολλαγόνου, εξαιρετικά ανθεκτικοί  και συνδράμουν στην κίνηση. Οι τένοντες του ώμου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους τένοντες του στροφικού πετάλου (τένοντας υποπλατίου, υπερακανθίου, υπακανθίου και ελάσσων στρόγγυλος τένοντας) και τους τένοντες του δικεφάλου (εγγύς και περιφερικός). Όταν οι τένοντες αυτοί επιβαρυνθούν πάνω από ένα όριο δημιουργείται φλεγμονή.

Αίτια εμφάνισης της πάθησης

  • Έντονη και επαναλαμβανόμενη μυϊκή δραστηριότητα
  • Τραυματισμοί
  • Λανθασμένη στάση του σώματος για αρκετές ώρες της ημέρας
  • Ανατομία περιοχής (κλίση ακρωμίου)
  • Παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός ή διάφορα φάρμακα

Ειδικότερα η τενοντίτιδα υπερακανθίου προκύπτει ως συνέπεια μίας άλλης πάθησης, του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου, που προκαλεί επίσης έντονο πόνο στον ώμο.

Συμπτώματα

  • Έντονος πόνος
  • Αίσθημα καύσου
  • Αδυναμία χρήσης ή περιορισμένη κινητικότητα του άνω άκρου στην καθημερινότητα
  • Πόνος που πολλές φορές αντανακλά στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στο βραχίονα
  • Ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου

Διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με συνδυασμό  ιστορικού και καλής κλινικής εξέτασης. Κάποιες φορές μπορεί να ζητηθεί υπέρηχος ώμου, μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος της βλάβης των τενόντων και να αποκλειστεί κάποια άλλη πάθηση.

Θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου

Η θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου εξαρτάται από την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς καθώς και τη σοβαρότητα της πάθησης. Γενικά ακολουθούνται δύο προσεγγίσεις:

Συντηρητική θεραπεία

Περιλαμβάνει ξεκούραση και χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής για διάστημα έως 10 ημερών. Αφού περάσει ο έντονος πόνος ο ασθενής είναι καλό να προχωρήσει σε φυσικοθεραπεία που θα τον βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει και η ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε χρόνιες καταστάσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δε λειτουργεί, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική λύση. Η επέμβαση εκτελείται αρθροσκοπικά με χρήση κάμερας και μικρές τομές και η αποκατάσταση είναι άμεση. Αν υπάρχει σύνδρομο πρόσκρουσης, εξαιτίας της κατασκευής του ακρωμίου τότε αφαιρείται το περιττό οστό που συμπιέζει και φθείρει τον τένοντα. Αν υπάρχουν ρήξεις τενόντων τότε  γίνεται συρραφή με ειδικές άγκυρες. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από κάποιες ώρες. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ο ασθενής ανακτά πλήρως την κινητικότητα του ώμου.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού