Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι μια ημισεληνοειδής ινοχόνδρινη δομή η οποία ανευρίσκεται μεταξύ μηρού και κνήμης. Λειτουργεί ως ‘αμορτισέρ’ του γόνατος και συμβάλλει στην σταθερότητα του και στην ομαλή κατανομή των φορτίων. Προστατεύει και θρέφει τον αρθρικό χόνδρο και βοηθά στην κάμψη και έκταση του γόνατος. Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους τον έσω και τον έξω.

Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη η οποία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια εκφυλιστικού τύπου. Η οξεία μπορεί να συμβεί από στροφική κάκωση ή βαθύ κάθισμα και μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη  είτε σε συνδυασμό με ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή και έσω ή έξω πλάγιου συνδέσμου.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ιδιαίτερα κατά τη φόρτιση του σκέλους, οίδημα (ύδραρθρος), δυσκαμψία και μπλοκάρισμα του γόνατος σε θέση κάμψης. Η αρχική διάγνωση γίνεται με τη λήψη καλού ιστορικού και την κλινική εξέταση, ενώ για επιβεβαίωση απαιτείται μαγνητική τομογραφία γόνατος (η οποία έχει μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα).

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

Η θεραπεία ποικίλει και εξαρτάται από τον τύπο της ρήξης και την ηλικία του ασθενούς. Μπορεί να είναι συντηρητική  και να περιλαμβάνει παγοθεραπεία και ισομετρικές ασκήσεις ενδυνάμωσης ή χειρουργική με αρθροσκόπηση γόνατος.

 

Ραντεβού με τον Γιατρό

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να ορίσουμε την επίσκεψή σας.

Κλείστε Ραντεβού